بسیاری از افراد بدون بررسی دقیق متن قراردادهایی که میبندند، سر خود را به باد میدهند. آنها در پی کار اشتباه خود، یا مجبور به پرداختهای سنگین میشوند یا از زندان سر در میآورند. به هیچ وجه، نباید در امضای قرارداد عجله کنید. لازم است که متن قرارداد را چندین بار بخوانید، بند به بند آن را تحلیل کرده و مطمئن شوید که همه چیز شفاف و درست است. قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید! دقت داشته باشید که درک دقیق مفاد قرارداد، به جهت امتناع از اختلافات و مشکلات حقوقی آتی بسیار بسیار مهم است.
ریسکهای دردسرساز امضای عجولانه قراردادها
به جرات میتوان گفت که اختلافات حقوقی، مالی و قضایی که در فضای کسبوکارها یا روابط شخصی رخ میدهد، ریشه در امضای قراردادهایی دارد که بدون بررسی دقیق، امضا میشوند. امضا کردن قراردادهایی که در دل خود بندهایی غیرقانونی دارند، تبعات جبرانناپذیری را به دنبال خواهند داشت.
قبول تعهدات سنگین و غیرقابل اجرا
گاهی اوقات، قراردادها حاوی بندهایی هستند که اجرای آنها خارج از توان فرد یا مجموعه است. بدون بررسی حقوقی، ممکن است به تعهداتی تن داده شود که عمل به آنها دشوار، زیانبار و زمینهساز مسئولیتهای قانونی خواهد بود.
ضررهای مالی در اثر بندهای مبهم یا یکطرفه
عدم دقت در مفاد مالی مانند روش پرداخت، جرائم دیرکرد یا هزینههای پنهان منجر به خسارات مالی قابل توجهی میگردد. مواردی وجود دارد که افراد پس از امضا، تازه متوجه میشوند که قرارداد، بار مالی زیادی به آنها تحمیل کرده است.
شروط فسخ ناعادلانه
اگر به شما تاکید میکنیم که قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید! بی دلیل نیست. در برخی قراردادها، شرایط فسخ به شکلی تنظیم میشوده که ترک توافق را دشوار یا پرهزینه میکند. در نتیجه، طرف ناآگاه ناچار است برای خروج از یک قرارداد زیانبار، خسارتهای هنگفتی پرداخت کند.
زمینه سوء استفاده حقوقی
قراردادهای آماده یا تنظیمشده بدون نظارت حقوقی، گاه به نفع یک طرف نوشته میشوند. این مسأله در قراردادهای کاری، اجاره، پیمانکاری یا مشارکت تجاری خیلی زیاد و شایع است. در واقع، ابزاری برای سوءاستفاده از عدم آگاهی حقوقی طرف مقابل تلقی میگردد.
درگیریهای قضایی و مسئولیتهای حقوقی
دور از انتظار نیست که امضای بدون مطالعه قرارداد، شخص را در معرض شکایت، محکومیتهای قضایی یا حتی توقیف اموال قرار بدهد.
آنچه که باید در مورد امضای قرارداد استخدام بدانید
قرارداد استخدام، چارچوب حقوقی و وظایف متقابل بین کارمند و کارفرما را تعیین میکند. به همین خاطر، لازم است که تمام بندهای درجشده را با دقت مطالعه کنید. آشنایی با شرح وظایف، مدت قرارداد، میزان حقوق و شرایط کاری فوقالعاده مهم هستند. این نکته را در نظر داشته باشید که بخش حقوق و مزایا حتما جزئیات حقوق پایه، بیمههای اجتماعی، مرخصیها و سایر مزایای رفاهی و آموزشی را شفافسازی کند.
در عین حال، از شرایط فسخ قرارداد غافل نشوید. اطلاع از این که در چه شرایطی و با چه روندی امکان فسخ قرارداد وجود دارد، مانع مشکلات یا اختلافات احتمالی خواهد شد.
بسیاری از کارفرمایان ممکن است شما را ملزم به پذیرش تعهدات محرمانگی کنند. این بخش شما را از افشای اطلاعات حساس شرکت منع نموده و حتی پس از پایان همکاری نیز اعتبار دارد. به همین خاطر، باید بدانید چه نوع اطلاعاتی محرمانه تلقی میشوند و دامنه و مدت این تعهدات چگونه تعریف شده است.
مهم:
شناخت قوانین کاری که در آن مشغول هستید از جمله ضوابط مربوط به ساعات کاری، اضافهکاری، تعطیلات و حقوق قانونی، اهمیت زیادی دارد. در این راستا، اعتبار قرارداد بدون مهر شرکت تقریبا صفر است و شما باید نسبت به این موضوع کاملا تیز و آگاهانه عمل کنید تا در آینده حقوق خود را به شکل کامل دریافت نمایید.
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید!
در هر نوع قراردادی، مهمترین اقدامی که باید در اولویت قرار بگیرد، استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد است. به این ترتیب، در جریان مفاد اصلی قرارداد قرار گرفته و از تمامی نکات پنهان، اصطلاحات حقوقی، تعهدات، شروط و حتی خطرات احتمالی موجود در متن قرارداد مطّلع خواهید شد.
درک مفاد قرارداد، شرط اول تصمیمگیری برای امضا
هر بند و حتی هر کلمه در قرارداد، بار حقوقی خاصی به همراه دارد. وقتی در درک مفاهیم یا اصطلاحات حقوقی با ابهامی مواجه هستید، نباید از آن عبور کنید. بیتوجهی به این نکات، کار دست تان میدهد و بعدها دچار تبعات جدی خواهید شد. تیم وکالت و حقوق خانوم ملکی با تحلیل دقیق متن قرارداد، مفهوم هر بخش را برای شما شفافسازی میکند. کافیست ما را در جریان قرارداهای خود بگذارید.
ضرورت شفافیت در شروط و تعهدات قرارداد
در صورتی که بندی مبهم یا غیرقانونی باشد، نه فقط در عمل ایجاد مشکلاتی ایجاد میکند، بلکه اعتبار کل قرارداد را نیز زیر سؤال میبرد. بررسی این موارد، فقط از عهده یک متخصص حقوقی برمیآید. پس لطفا محتاطانه اقدام کنید و قبل از امضا زدن هر قراردادی، اطلاعات کافی به دست بیاورید.
الزام مطابقت قرارداد با قوانین جاری
توافق بر سر بندهایی که قانونی نیستند، از نظر حقوقی فاقد اعتبار محسوب میشود. برای مثال، درج شروطی که ناقض حقوق قانونی طرفین باشد یا برخلاف قوانین کار و مدنی تنظیم شده باشند، در صورت بروز اختلاف، قابل استناد نخواهند بود.
ضرورت تعیین دقیق سهم سود شرکاء در قرارداد
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید! سهم هر شریک بر اساس میزان آورده نقدی، تجهیزات، تخصص یا سایر منابعی که به کسبوکار وارد میکند و بر پایه توافقات اولیه طرفین تعیین میگردد. به همین خاطر، لازم است که در متن قرارداد کاری بین شرکا، این میزان به صورت صریح و بدون ابهام درج شود.
توجه داشته باشید در صورتی که سهم سود کاملا مشخص و مکتوب در قرارداد ذکر شود، بعد از امضا، هیچیک از شرکا نمیتوانند نسبت به آن اعتراضی داشته باشند.
استعلام از مراجع ذی صلاح قبل از تنظیم قرارداد
برای چندمین بار، باز هم تاکید میکنیم که در امضای قراردادهای خود شتاب زده عمل نکنید. آنچه که در وهله اول اهمیت زیادی دارد، استعلام مدارک و اطلاعات طرف مقابل از مراجع ذی صلاح است. با این حرکت هوشمندانه از وقوع کلاهبرداری، جعل مدارک یا سوءاستفادههای حقوقی و ضرر و زیانهای احتمالی به دور میمانید.
ممکن است طرف مقابل ادعای مالکیت، نمایندگی یا داشتن مجوزهای قانونی خاصی را مطرح کند اما در عمل هیچ سند معتبری برای اثبات آن وجود نداشته باشد. در نتیجه، لازم است صحت این مدارک و ادعاها را قبل از عقد قرارداد و از طریق مراجع رسمی استعلام نمایید.
توجه توجه:
در صورتی که با این فرآیند آشنایی کافی ندارید یا نمیدانید باید به کدام نهاد یا سازمان مراجعه کنید، حتما با تیم حرفهای وکالت و حقوق خانوم ملکی تماس بگیرید. وکلای باتجربه در این مجموعه، مسیر استعلامگیری و نحوه بررسی صحت اطلاعات را آموزش داده و شما را همراهی میکنند.
ضرورت امضای تمامی صفحات و پیوستهای قرارداد
از دیدگاه حقوقی، امضای هر صفحه به منزله تایید محتوای همان صفحه محسوب میشود و نشان میدهد که طرفین با مفاد ذکر شده در آن موافق هستند. در صورتی که فقط صفحه پایانی قرارداد امضا شود، احتمال این خطر میرود که مطالب صفحات دیگر تغییر یافته یا بندهایی بدون اطلاع طرفین اضافه یا حذف شود. در نتیجه، اعتبار کل قرارداد از بین رفته و زمینهساز بروز اختلافات جدی میگردد.
اعتبار قرارداد بدون امضا تمام صفحات، پیوستها، ضمائم، جداول و هرگونه الحاقیه تقریبا نزدیک به صفر است. حتی اگر امضای کامل ممکن نباشد، حداقل باید هر صفحه توسط طرفین پاراف شود تا صحت مطالب آن صفحه به شکل رسمی تأیید گردد.
حضور شاهدان معتبر در امضای قرارداد
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید! شاید چنین به نظر برسد که امضای طرفین برای اعتباربخشی قراردادها کفایت میکند اما حضور شاهدان بیطرف و قابل اعتماد در قراردادهای پرریسک یا مالی، تضمین مضاعف جهت اثبات ادعاها در آینده خواهد بود. چنانچه اختلافی ایجاد شود، شاهدان در مراجع قضایی به نفع یکی از طرفین شهادت میدهند. لازم است که:
- مشخصات کامل، نام، کد ملی، شماره تماس، شاهدان در قرارداد درج شود.
- هر شاهد در انتهای قرارداد امضا و اثر انگشت بزند.
اعتبار قرارداد بدون امضا چقدر است؟
عدم امضای تمام صفحات قرارداد موجب ایجاد تردید نسبت به اصل وقوع توافق و الزامآور بودن مفاد قرارداد میشود. به بیان سادهتر، قرارداد فاقد امضا فاقد اعتبار حقوقی لازم برای اجراست. مگر اینکه به شکلی دیگر، اراده طرفین برای قبول مفاد قرارداد اثبات گردد. البته، استثناهایی نیز وجود دارد. اگر بتوان با دلایل و مستنداتی مانند مکاتبات، نقل و انتقال پول یا اجرای عملی بخشی از قرارداد، اثبات کرد که طرفین توافق را پذیرفتهاند، شاید آن قرارداد حتی بدون امضا نیز معتبر تلقی شود. اما خوب، این اثبات کردن چندان ساده نیست و روندی پیچیده و وابسته به شرایط خاص دارد.
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید و تنظیم و امضای دقیق قراردادهای مالی و غیر مالی خود را به کارشناسان حقوقی بسپارید.کافیست با کلیک بر روی لینک مربوطه، درخواست خود را ثبت کنید تا در سریعترین زمان ممکن، کارشناسان حقوقی ما با شما تماس بگیرند.
نقش امضاء و اثر انگشت از نظر قانونی در اعتبار دسته نوشته
در نظام حقوقی ایران، دستنوشته زمانی اعتبار قانونی دارد که دارای امضا، اثر انگشت یا مهر باشد. بدون وجود یکی از این سه نشانه، دستنوشته تنظیمشده از نظر حقوقی بی اعتبار است و در دادگاه، قابلیت استناد ندارد. امضا یا اثر انگشت در اسناد دستنویس، نبه معنای پذیرش مفاد درج شده از سوی تنظیم کننده یا طرفین قرارداد است و این پذیرش، پایهای برای ایجاد تعهدات قانونی در نظر گرفته میشود. نقش امضاء و اثر انگشت از نظر قانونی تا حدی مهم است که در صورت عدم رعایت آن، دستنوشته در ردیف اسناد عادی قرار میگیرد و وجه قانونی پیدا نمیکند.
وقتی دست نوشتهای فاقد امضا یا اثر انگشت باشد حتی با وجود محتوای دقیق و مشخص، باز هم نمیتوان آن را به عنوان دلیل اثبات دعوا به محکمه ارائه داد چون فاقد ارکان مهم اعتبارسنجی است.
دقت و توجه:
لزومی به وجود هم زمان امضا و اثر انگشت یا مهر نیست و فقط یکی از آنها جهت اعتبار سند کفایت میکند. بسیاری از اسناد متداول مانند فیشهای بانکی، رسیدهای پرداخت یا مبایعه نامههای دست نویس املاک که توسط طرفین امضا یا اثر انگشت خوردهاند، از جمله اسناد عادی معتبری هستند که در فرآیند دادرسی به عنوان ادله اثبات دعوا استفاده میشوند.
عدم تطابق امضا و اثر انگشت
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید! در مواردی که امضا و اثر انگشت مندرج در قرارداد با هویت واقعی طرف قرارداد تطابق نداشته باشد یا در صورت مغایرت این دو نشانه، اعتبار قرارداد بسیار کم است. در واقع، عدم مطابقت به این معناست که:
امضای ثبت شده با امضای واقعی فرد متفاوت است( جعل شده یا توسط شخص دیگری امضا گردیده).
اثر انگشت ثبتشده متعلق به فردی غیر از امضا کننده است یا با اثر انگشت موجود در مدارک هویتی او مغایرت دارد.
آثار و تبعات حقوقی عدم تطابق امضا و اثر انگشت
در صورت عدم تطابق امضا و اثر انگشت، اعتبار قرارداد خدشهدار میشود. در نتیجه، طرف مقابل میتواند با استناد به مغایرت، ادعا کند که قرارداد فاقد اعتبار بوده یا مورد رضایت وی نیست. این مسئله در روند دادرسی اهمیت زیادی داشته و حتی به ابطال قرارداد یا عدم قابلیت استناد آن در محکمه منتهی میگردد.
در پروندههای قضایی، کارشناسی خط و انگشتنگاری به منظور تشخیص صحت امضا و اثر انگشت انجام میگیرد. اگر مشخص شود که یکی از این نشانهها جعلی بوده یا متعلق به فرد دیگری است، علاوه بر بطلان قرارداد، مسئولیت کیفری نیز برای طرف جاعل ایجاد میگردد.
تعرفه تنظیم قرارداد در سال 1404
تا اینجای متن به موضوع” قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید” پرداختیم. حالا نوبت به این میرسد که ببینیم تعرفهها به چه شکل هستند. طبق آییننامه تعرفه حقالوکاله مصوب ۱۳۹۹/۰۱/۰۹، هیچ نرخ مشخص و قانونی در مورد تعیین تعرفه تنظیم قرارداد تعریف نشده است. به همین خاطر، هزینه تنظیم قرارداد بر اساس موارد زیر برآورد میگردد:
- تخصص و مهارت وکیل
- میزان پیچیدگی موضوع قرارداد
- ضرورت بررسی اسناد و مذاکرات تکمیلی یا پیشنویسهای اصلاحی
لازم به ذکر است که گاهی دو قرارداد با عنوان مشابه، تعرفههای متفاوتی دارند. علت این است که شرایط طرفین، ریسکهای حقوقی و جزئیات معامله در هر پرونده فرق میکند. اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که مبلغ قرارداد هیچ تأثیری در نرخ تنظیم قرارداد ندارد و امضا یا عدم امضای سند نیز عامل تعیینکنندهای در هزینه محسوب نخواهد شد.
تنظیم قرارداد و فروش قرارداد آماده چه فرقی دارد؟
در تنظیم قرارداد، وکیل یا کارشناس حقوقی باتجربه ضمن در نظر داشتن شرایط اختصاصی شما، متن حقوقی تدوین میکند که قابلیت اجرا، پشتیبانی و دفاع حقوقی در دادگاه را دارد. اما در قراردادهای فروشی، نمونه فرمهای از پیش تهیه شده و عمومی ارائه میگردند که:
- شرایط شما در آنها لحاظ نشده
- توسط کارشناس حقوقی یا نظارت مستقیم وکیل تنظم نگردیده
- امکان اصلاح و پشتیبانی حقوقی بعدی را ندارند.
هشدار جدی:
چنانچه قرارداد شما اهمیت مالی، شراکتی یا حقوقی قابلتوجهی دارد، هرگز این ریسک را نکنید.
اجتناب از امضای قراردادهای دارای صفحات خالی یا ناتمام
اوج فاجعه زمانی است که سند خالی یا ناتمام را امضا کنید. قراردادهای این چنینی، زمینه سوء استفاده یا تغییرات ناخواسته پس از امضا میشود و مصیبتهایی در زندگی فرد امضاکننده وارد میسازد. خواهش میکنیم تا زمانی که تمام بندهای قرارداد تکمیل نشدهاند، هرگز سند را امضا نکنید. اگر به هر دلیلی لازم است که بخشی از قرارداد در زمان امضا تکمیل نشده باقی بماند، باید:
- این موضوع به صورت رسمی در متن قرارداد درج شود
- تاریخ، موضوع بخش ناقص و علت ناتمام ماندن بهوضوح مشخص گردد
- امضای هر دو طرف پای توضیح اضافه شده ضمیمه گردد تا مانع تفسیر یکطرفه شود.
افزون بر موارد فوق، توجه به نقش خیار شرط یعنی اختیار فسخ مشروط در قراردادها نیز مهم و الزامی است. به این ترتیب، طرفین اجازه دارند که در شرایط خاص، حتی پس از امضا، با رعایت مفاد مشخص شده، قرارداد را فسخ کنند.
خدمات حقوقی و تخصصی دفتر وکالت خانم ملکی در امور قراردادها
در بحث عقد قراردادهای کاری، تجاری و مالی، بدون تردید، همراهی یک وکیل متخصص در تمام مراحل تنظیم قرارداد مزایای فوقالعاده زیادی دارد. تجربه نشان داده که بهترین و نتیجه بخش ترین مسیر حقوقی در موضوعات شغلی و تجاری، استفاده از دانش و تخصص وکیل در سه مرحله زیر است:
قبل از امضا: بررسی سوابق، مستندات و ارزیابی ریسکهای حقوقی قرارداد
حین امضا:طراحی بندهای اختصاصی و متناسب با منافع موکل
بعد از امضا: پشتیبانی حقوقی در اجرای مفاد قرارداد و پیگیری حقوقی در صورت بروز اختلاف
تیم حقوقی ما با اشراف بر جزئیات قانونی و قواعد تخصصی قراردادها، همراه شما خواهد بود تا هر توافقی که امضا میکنید، محکم، قانونی و قابل استناد باشد
سخن پایانی
قبل از امضای هر قراردادی این نکات حقوقی را بدانید. قراردادها اگر در چارچوب قانونی تنظیم نشود، به جای آنکه مانع بروز اختلاف گردد، خود، منشأ دعوا و دردسر حقوقی میشود. در این راستا، وکیل متخصص حقوقی، الزامات قانونی و نکات فنی قراردادها را میداند و از منافع و حقوق شما دفاع میکند. وی، به خوبی میداند که چه بندهایی در قرارداد گنجانده شود، چگونه از بروز سوء استفادههای احتمالی پیشگیری نموده و چطور توافق را به شکلی تنظیم کند که در صورت بروز اختلاف، امکان دفاع و پیگیری حقوقی ممکن باشد.